Porządek na stanowisku pracy jest ważny, nie tylko ze względów estetycznych, ale również dla bezpieczeństwa. Tym bardziej osoby prowadzące lokal gastronomiczny powinny dołożyć wszelkich starań, aby za każdym razem spełniał on najwyższe normy sanitarne. Aby ułatwić to pracownikom naszej restauracji warto zainwestować w odpowiednie wyposażenie kuchni.
Od wielu lat standardem jest wykorzystywanie w lokalach gastronomicznych blatów oraz mebli wykonanych ze stali nierdzewnej, tworzywo to jest bardzo wytrzymałe na niesprzyjające czynniki, poza tym bardzo łatwo jest utrzymać je w czystości wymaganej przez San-Epid. Dlatego ze stali wykonywane są nie tylko meble gastronomiczne, ale również noże, garnki czy urządzenia chłodnicze. Te ostatnie także pomogą zachować nam odpowiednie standardy higieny w kuchni, jeśli tylko wybierzemy profesjonalny sprzęt. Warto zaopatrzyć się w specjalistyczne szafy mroźnicze ze stali nierdzewnej, które mają znacznie większą pojemność niż standardowe lodówki. Dzięki temu łatwiej jest w nich wszystko usystematyzować, utrzymują one jedzenie w stałej temperaturze, niezależnie od ilości produktów w środku. Należy również pamiętać o wysokich standardach w momencie serwowania gotowych potraw. Pracownicy nie powinni dotykać ich gołymi rękoma, służą do tego specjalne rękawice lateksowe. Również klientom warto ułatwić utrzymanie czystości, dlatego prowadząc włoską restaurację warto zainwestować w specjalne łopatki do pizzy, dzięki czemu nie trzeba będzie nakładać kawałka gołymi rękami.