Czystość w lokalach o przeznaczeniu gastronomicznym to bardzo ważna kwestia. Czysty i zadbany lokal to wizytówka i będzie przyciągać lub odpychać klientów w zależności od tego w jakim będzie stanie czystości. Warto zadbać o posprzątane pomieszczenie, w którym nie ma kurzu ani innych obajwów zaniedbania. Bo to co ludzie widzą, rzutuje na cały obraz miejsca o przeznaczeniu gastronomicznym.
Trzeba zadbać o to, aby w pomieszczeniu gastronomicznym, znalazły się odpowiednie środki chemiczne, które umożliwią personelowi utrzymanie czystości na należytym poziomie. Dobrym przykładem takich produktów są środki czystości Voigt. Środki zapewniają wysoką wydajność ich stosowania, dodatkowo są oparte o ekologiczne technologie. Środki te zostały dopuszczone przez Państwowy Zakład Higieny do czyszczenia powierzchni mających kontakt z żywnością, więc są to produkty profesjonalne, które z pewnością można stosować w gastronomii. Warto zwracać uwagę czy środki czystości, których używamy do powierzchni mających kontakt żywnością w miejscach o przeznaczeniu gastronomicznym, mają odpowiednie atesty i pozwolenia do tych celów.
W miejscu pracy w gastronomii powinien znaleźć się także ręcznik papierowy na rolce, powinny być umieszczone w widocznym miejscu, by w razie nieprzewidzianych okoliczności, można byłoby ich szybko użyć. Ręczniki papierowe są wygodne w użyciu i przede wszystkim zapewniają większy poziom higieny, gdyż używane tylko raz, wędrują do kosza, w porównaniu z tradycyjnymi ręcznikami materiałowymi, w których mogą gromadzić się bakterie.