Na czym polega kiszenie warzyw i dlaczego warto się tego podjąć?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kiszone warzywa to świetny sposób na dodanie smaku i chrupkości potrawom. Są też bardzo łatwe do wykonania w domu.

Kiszenie to proces konserwowania żywności w jadalnej cieczy. Kiszenie polega na moczeniu żywności w słonym lub kwaśnym roztworze, takim jak ocet lub sok z cytryny, a czasem w obu tych substancjach. Kwasowość lub słoność zapobiega rozwojowi mikroorganizmów, dzięki czemu żywność dłużej zachowuje świeżość.

Kiszenie może być bardzo proste – wystarczy zamknąć warzywa w słoikach z octem i podgrzać – ale istnieje też wiele ciekawych wariantów, które dodają potrawom różnych smaków i konsystencji.

Rodzaje kiszenia

Istnieją dwa główne rodzaje kiszenia: fermentacja mlekowa i solenie. Oba polegają na dodaniu soli do warzyw przed zamknięciem ich w szczelnych pojemnikach lub słoikach. Powoduje to usunięcie wilgoci z warzyw i stworzenie środowiska, które nie jest przyjazne dla rozwoju bakterii.

Najpopularniejsze kiszonki są robione z ogórków, ale można kisić także wiele innych warzyw. Solankę (płyn używany do produkcji pikli) można przyprawiać ziołami, przyprawami korzennymi i innymi składnikami, w zależności od rodzaju pikli, które chce się przygotować. Więcej o produktach potrzebnych do kiszenia warzyw możemy dowiedzieć się z poniższej witryny https://biozfarmy.pl/pol_m_Kiszonki-312.html.

Kiszone warzywa i ich wpływ na zdrowie

Kiszone jedzenie jest zdrowe, ponieważ zawiera żywe bakterie, które pomagają zwalczać szkodliwe bakterie w naszym organizmie. Mają też mniej kalorii niż niektóre inne produkty konserwowane, ponieważ nie zawierają cukru ani tłuszczów, jak dżemy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Praktyczne dodatki do kuchni
Praktyczne dodatki do kuchni
wszystkie stosowane tam dodatki powinny jednocześnie pełnić funkcję dekoracyjną oraz być użyteczne na co dzień. Ważne jest więcej zastosowanie ładnych, […]
Jakie jest zastosowanie syropu klonowego w kuchni?
Jakie jest zastosowanie syropu klonowego w kuchni?
Zastosowania syropu klonowego w kuchni są nieskończone! Syrop klonowy to pyszny i zdrowy słodzik, który możesz wykorzystać do zastąpienia cukru […]
Co się dzieje gdy nie czyścimy klimatyzacji z odpowiednią częstotliwością?
Co się dzieje gdy nie czyścimy klimatyzacji z odpowiednią częstotliwością?
Każde urządzenie wymaga regularnego serwisu. Jest tak również w przypadku klimatyzatorów. Brak odpowiedniej dbałości o to urządzenie może mieć swoje […]