Na czym polega kiszenie warzyw i dlaczego warto się tego podjąć?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kiszone warzywa to świetny sposób na dodanie smaku i chrupkości potrawom. Są też bardzo łatwe do wykonania w domu.

Kiszenie to proces konserwowania żywności w jadalnej cieczy. Kiszenie polega na moczeniu żywności w słonym lub kwaśnym roztworze, takim jak ocet lub sok z cytryny, a czasem w obu tych substancjach. Kwasowość lub słoność zapobiega rozwojowi mikroorganizmów, dzięki czemu żywność dłużej zachowuje świeżość.

Kiszenie może być bardzo proste – wystarczy zamknąć warzywa w słoikach z octem i podgrzać – ale istnieje też wiele ciekawych wariantów, które dodają potrawom różnych smaków i konsystencji.

Rodzaje kiszenia

Istnieją dwa główne rodzaje kiszenia: fermentacja mlekowa i solenie. Oba polegają na dodaniu soli do warzyw przed zamknięciem ich w szczelnych pojemnikach lub słoikach. Powoduje to usunięcie wilgoci z warzyw i stworzenie środowiska, które nie jest przyjazne dla rozwoju bakterii.

Najpopularniejsze kiszonki są robione z ogórków, ale można kisić także wiele innych warzyw. Solankę (płyn używany do produkcji pikli) można przyprawiać ziołami, przyprawami korzennymi i innymi składnikami, w zależności od rodzaju pikli, które chce się przygotować. Więcej o produktach potrzebnych do kiszenia warzyw możemy dowiedzieć się z poniższej witryny https://biozfarmy.pl/pol_m_Kiszonki-312.html.

Kiszone warzywa i ich wpływ na zdrowie

Kiszone jedzenie jest zdrowe, ponieważ zawiera żywe bakterie, które pomagają zwalczać szkodliwe bakterie w naszym organizmie. Mają też mniej kalorii niż niektóre inne produkty konserwowane, ponieważ nie zawierają cukru ani tłuszczów, jak dżemy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jaką herbatę warto pić codziennie?
Jaką herbatę warto pić codziennie?
Herbata jest świetnym źródłem cennych flawonoidów, związków mineralnych oraz innych substancji, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Herbaty różnią […]
Jakie ręczniki wybrać, by nie powodowały otarć?
Jakie ręczniki wybrać, by nie powodowały otarć?
Bez względu na to czy jest to ręcznik plażowy czy kąpielowy, powinien być on przyjemny w dotyku. Miękki materiał osuszy […]
Zastosowanie olejków cibdol
Zastosowanie olejków cibdol
Statystyki pokazują, że pasty cbd oraz olejki cibdol są w naszym kraju coraz popularniejsze. Gdzie takie specyfiki znajdują zastosowanie? O […]