Na czym polega kiszenie warzyw i dlaczego warto się tego podjąć?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kiszone warzywa to świetny sposób na dodanie smaku i chrupkości potrawom. Są też bardzo łatwe do wykonania w domu.

Kiszenie to proces konserwowania żywności w jadalnej cieczy. Kiszenie polega na moczeniu żywności w słonym lub kwaśnym roztworze, takim jak ocet lub sok z cytryny, a czasem w obu tych substancjach. Kwasowość lub słoność zapobiega rozwojowi mikroorganizmów, dzięki czemu żywność dłużej zachowuje świeżość.

Kiszenie może być bardzo proste – wystarczy zamknąć warzywa w słoikach z octem i podgrzać – ale istnieje też wiele ciekawych wariantów, które dodają potrawom różnych smaków i konsystencji.

Rodzaje kiszenia

Istnieją dwa główne rodzaje kiszenia: fermentacja mlekowa i solenie. Oba polegają na dodaniu soli do warzyw przed zamknięciem ich w szczelnych pojemnikach lub słoikach. Powoduje to usunięcie wilgoci z warzyw i stworzenie środowiska, które nie jest przyjazne dla rozwoju bakterii.

Najpopularniejsze kiszonki są robione z ogórków, ale można kisić także wiele innych warzyw. Solankę (płyn używany do produkcji pikli) można przyprawiać ziołami, przyprawami korzennymi i innymi składnikami, w zależności od rodzaju pikli, które chce się przygotować. Więcej o produktach potrzebnych do kiszenia warzyw możemy dowiedzieć się z poniższej witryny https://biozfarmy.pl/pol_m_Kiszonki-312.html.

Kiszone warzywa i ich wpływ na zdrowie

Kiszone jedzenie jest zdrowe, ponieważ zawiera żywe bakterie, które pomagają zwalczać szkodliwe bakterie w naszym organizmie. Mają też mniej kalorii niż niektóre inne produkty konserwowane, ponieważ nie zawierają cukru ani tłuszczów, jak dżemy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie opakowania są odpowiednie do przechowywania leków?
Jakie opakowania są odpowiednie do przechowywania leków?
Dobrym sposobem na rozpoczęcie jest określenie stabilności leku. Czy ma on długi okres przydatności i może być przechowywany w temperaturze […]
Jak zachować higienę posłania?
Jak zachować higienę posłania?
Wszystko czego używamy na co dzień ulega zabrudzeniu oraz ciągłym awariom. To normalne, że ubrania lub różne przedmioty musimy regularnie […]
Na co zwrócić uwagę wybierając kosmetyki?
Na co zwrócić uwagę wybierając kosmetyki?
Produkcja i sprzedaż kosmetyków to ogromny biznes. Codziennie na świecie sprzedaje się setki tysięcy produktów kosmetycznych. Mają za zadanie dbać […]