W przemyśle oraz gastronomii wykorzystywane są powszechnie rozmaite urządzenia chłodnicze. Służą najczęściej do niwelowania temperatury w otoczeniu, a także magazynowania i eksponowania towarów wymagających odpowiednich warunków termicznych. Zaliczamy do nich m.in. systemy klimatyzacyjne, lodówki, lady i witryny mroźnicze, schładzarki szokowe czy bary sałatkowe. Niestety wymienione rozwiązania czasami ulegają awariom i wymagają wówczas naprawy.
Naprawa urządzeń chłodniczych jest konieczna przede wszystkim wtedy, gdy dochodzi do ulatniania się czynnika roboczego, co znacznie niweluje wydajność układu. Jest to zazwyczaj bezpośrednia konsekwencja zużycia lub przetarcia uszczelek, poluzowania przewodów, ewentualnie rozkalibrowania czujników. Pamiętajmy o tym, że brak interwencji zwiększa ryzyko całkowitego unieruchomienia sprzętu. Nierzadko mamy też do czynienia z zapchaniem filtrów albo zaworów przez różne czynniki zewnętrzne. Pozostałe popularne usterki to choćby zapowietrzenie systemu, nagła utrata oleju, uszkodzenie mechaniczne wentylatora bądź sprężarki, pęknięcie separatora oraz zaburzenia w zakresie automatyki sterującej. W każdej z powyższych sytuacji zalecane jest skorzystanie z usług fachowców, którzy dysponują odpowiednimi narzędziami i profesjonalnymi preparatami chemicznymi.