Coraz więcej osób przywiązuje dużą wagę do tego, co jedzą. Mają większą świadomość, że jakość spożywanych potraw ma ogromne znaczenie dla ich zdrowia. Z tego powodu w polskich kuchniach pojawia się coraz więcej uniwersalnych produktów, które podnoszą zdrowotne walory posiłków.
W każdym domu, w którym ceni się zdrowe jedzenie, powinny się znaleźć produkty, które przyczynią się do powstawania wysokiej jakości potraw. Każdy kucharz amator musi wyposażyć kuchnię w uniwersalne produkty, które będą podnosić zdrowotne walory jedzenia. Przede wszystkim są to różnego rodzaju mieszanki przypraw, oliwa z oliwek, sól morska. Bardzo ważne jest też to, by kupowane produkty były niskokaloryczne, pochodziły z ekologicznych upraw oraz od sprawdzonych producentów.
Nie bez znaczenia jest także to, jakie jedzenie jest serwowane domownikom. Do najbardziej zdrowych i lubianych potraw należą dania kuchni śródziemnomorskiej. Dlatego w domu powinny zawsze znajdować się świeże warzywa, oliwki drylowane, suszone pomidory, różnego rodzaju sery, jogurty. Na stół często powinny trafiać ryby i inne owoce morza oraz bardzo mało popularna u nas jagnięcina.
Wybranie odpowiednich produktów sprawi, że serwowane potrawy będą nie tylko zdrowe, ale i smaczne.