Czy rodzaj ryżu ma znaczenie podczas przygotowywania sushi?

Przygotowanie idealnego sushi nie jest trudne. Potrzebujemy tylko kilku składników, aby móc cieszyć się tym japońskim smakołykiem. Wystarczą suszone wodorosty nori, ulubione dodatki oraz zaprawa octowa. I oczywiście specjalny ryż taki jak np. https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/ryz-do-sushi-haruka-1kg-super-jakosc/.

Co odróżnia ryż do sushi od innych jego rodzajów?

Nie ma wątpliwości, że ten rodzaj zbóż jest integralną częścią japońskiej kultury. Nie tylko tej kulinarnej. Dlatego też stosowany w naszych europejskich kuchniach ryż długoziarnisty nie jest dobrym wyborem, kiedy pragniemy przygotować domowe sushi. Na szczęście wiele sklepów posiada już w swojej ofercie wszystkie potrzebne nam składniki. W tym również specjalny krótkoziarnisty oraz zawierający w swym składzie dużo skrobi ryż japoński. Jego drobne, króciutkie ziarna mają niemalże owalny kształt. Po odpowiednim przygotowaniu doskonale do siebie przylegają, ale nie tworzą konsystencji papki czy kleiku. To właśnie ta wyjątkowa i unikalna lepkość tego ryżu czyni sushi tak unikalną potrawą i definiuje charakter japońskiej kuchni. Nie można go zastąpić innym rodzajem ziaren. Po prostu nie ma dla niego odpowiedniego substytutu.

I chociaż przygotowanie idealnego ryżu do sushi wielu osobom może wydawać się bardzo skomplikowane i czasochłonne, w rzeczywistości takie nie jest. Przed przystąpieniem do gotowania wystarczy go dokładnie wypłukać. Następnie zalać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem aż nie wchłonie całego płynu. Doprawiony octem i dobrze wystudzony ryż nakłada się następnie na sprasowane algi, a cała reszta dodatków zależy jedynie od indywidualnych upodobań.

Autor postu: Multi Wiedza

Multi-Wiedza to portal, który skupia w jednym miejscu najciekawsze i najważniejsze dla Ciebie informacje związane z życiem i codziennymi sprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *