Sprzęt używany w hotelowej gastronomii nie różni się od tego używanego w każdym innym środowisku kuchennym. Różnica polega na wielkości i objętości gotowanego i serwowanego jedzenia.
Istnieje wiele różnych rodzajów sprzętu, które mogą być używane w hotelowej gastronomii, ale niektóre są bardziej powszechne niż inne. Należą do nich:
Krajalnice służą do krojenia mięsa, sera i warzyw na cienkie plastry lub paski. Mogą być również używane do tworzenia cienkich plasterków owoców, takich jak truskawki lub melon.
Miksery służą do mieszania składników razem, aż staną się gładkie i kremowe. Są one również przydatne do mieszania płynów, takich jak mleko lub woda, z suchymi składnikami, takimi jak mąka i cukier (na przykład podczas robienia ciasta). Można je usłyszeć pod nazwą blender lub robot kuchenny.
Rozdrabniacze są podobne do blenderów, ale używają ostrzy zamiast łopatek, co oznacza, że mogą być używane do rozdrabniania większych kawałków żywności, takich jak warzywa lub mięso na mniejsze kawałki, które będą gotować się bardziej równomiernie podczas gotowania w płynie (na przykład zupy). Mogą być również znane jako siekacze lub procesory.
Warniki do wody, znane również jako filtry wody lub oczyszczacze, są świetne do pozbywania się chemikaliów i innych zanieczyszczeń z wody pitnej. Mogą być również używane do parzenia kawy, herbaty i gorącej czekolady. Pierwszym krokiem w używaniu warnika do wody jest napełnienie go wodą i dodanie dowolnego filtra lub oczyszczacza, który jest dołączony do urządzenia. Następnie umieszczasz go stole śniadaniowym lub w pobliżu gniazdka elektrycznego i czekasz, aż woda się nagrzeje.