Istnieje wiele owoców, które można wykorzystać do zrobienia syropów. Owoc, który wybierzesz, będzie zależał od tego, do czego chcesz użyć syropu i od twojego osobistego smaku. Niektóre z najbardziej popularnych owoców używanych w syropach to:
Poziomki są świetnym owocem, który można wykorzystać do robienia syropów. Są bardzo słodkie i mają pyszny smak, który można wykorzystać do zrobienia wielu różnych rodzajów syropów. Poziomki w syropie są pyszne na lodach i można z nich zrobić również bardzo smaczne smoothie.
Syrop z borówek jest pyszny na naleśnikach i gofrach. Stanowi również wspaniały dodatek do lodów. Jest to jeden z najpopularniejszych dostępnych syropów owocowych.
Syrop truskawkowy jest świetny, aby dodać trochę dodatkowej słodyczy do porannych płatków śniadaniowych lub owsianki. Możesz go również wykorzystać jako składnik domowych smoothies lub koktajli mlecznych. To także świetny sposób na dodanie smaku do naleśników i gofrów. Pyszny smak truskawek można wykorzystać jako składnik wielu różnych rodzajów deserów, w tym placków, ciast i ciasteczek.
Syrop malinowy ma lekko cierpki smak, który dobrze komponuje się z jogurtem, lodami, naleśnikami itp. Stanowi również doskonałą polewę do serników i innych deserów!
Syrop brzoskwiniowy ma słodki smak, który sprawia, że jest idealny do polewania sałatek, a nawet dodawania do gorących napojów, takich jak kawa czy herbata. Możesz również użyć syropu brzoskwiniowego jako składnika różnych deserów, jeśli chcesz (np. wypieków).