W każdym gastronomicznym lokalu najważniejsze są smaczne potrawy i zadowoleni klienci. By osiągnąć taki efekt, niezbędny jest dobry kucharz, któremu stworzy się odpowiednie warunki do pracy. Jak więc powinna być wyposażona profesjonalna kuchnia i jaki sprzęt powinien się tam znajdować.
Bardzo ważne w każdej kuchni, a szczególnie takiej w lokalu gastronomicznym jest to, żeby była przestrzeń do swobodnego przemieszczania się i pracy. Należy zapewnić kucharzowi duży blat roboczy oraz wszelkie narzędzia jak choćby wysokiej klasy noże do krojenia. Różnego rodzaju drobny sprzęt jak choćby szczypce, łyżki, chochle, ubijaki, rózgi, mieszadła i młynki do przypraw. Wszystkie te urządzenia można nabyć np. na witrynie https://smartgast.pl/pol_m_AKCESORIA-KUCHENNE_Przybory-kuchenne-1394.html.
W kuchni niezbędne będą też różne urządzenia do obróbki termicznej jak frytkownice, kuchnie indukcyjne, elektryczne patelnie, płyty grzewcze, bemary, opiekacze itp. Do tego oczywiście wszelkiego rodzaju garnki, kociołki, podgrzewacze, urządzenia do obróbki mechanicznej. Bardzo ważne są także lodówki i szafy do przechowania produktów, półki na naczynia i zastawę oraz wiele innych sprzętów i urządzeń.