Od kilku lat na polskim rynku pojawia się i rozwija coraz więcej firm cateringowych, które różnią się od siebie grupą docelową klientów. Niektóre przedsiębiorstwa zajmują się tak zwaną „dietą pudełkową”, czyli codziennym dowożeniem zamówionego jedzenia, w określonych porcjach i według wytycznych usługobiorcy. Wybór jest naprawdę duży, możemy ustalić ilość kalorii, które chcemy spożywać w ciągu dnia, wykluczyć składniki za którymi nie przepadamy, a także godziny odbioru jedzenia. Opcja ta wygodna jest dla osób zapracowanych, nie muszą martwić się o czas potrzebny na zakupy i przygotowanie posiłku. Jednak równie często korzystają z niej osoby dbające o linię czy sportowcy, to wygodne nie musieć liczyć kalorii i doboru składników odżywczych, wszystko zostanie zrobione za nas. Inne firmy przyjmują zlecenia cateringów jednorazowych, np. na imprezy firmowe, wesela, chrzciny itp. Na pewno jest to wygodniejsze niż samodzielne gotowanie, zwłaszcza dla dużej ilości osób. Jako klient wybieramy menu (w tym ilość dań), ustalamy termin dostawy jedzenia, na ile osób składamy zamówienie i nie musimy się już niczym więcej martwić. Firma sama zadba o dobór i kupno produktów, transport na miejsce uroczystości, a często także o eleganckie i atrakcyjne dla oczu podanie dań. Zamawiając catering mamy pewność, że nie zabraknie nam czasu na inne, równie ważne, sprawy podczas np. chrztu dziecka czy konferencji (sprawdź przykładową ofertę: “catering konferencje Poznań”). Nie da się jednoznacznie określić ceny takich usług, ponieważ uzależnione one są od rodzaju menu, ilości osób czy częstotliwości dostaw w przypadku cateringu codziennego. Jednak każde pieniądze są warte zaoszczędzonego czasu, nerwów i smaku dobrego, świeżego posiłku.