Konsumpcja wina w Polsce ciągle rośnie. Ten alkohol stał się eleganckim dodatkiem do posiłków, pojawia się na uroczystościach rodzinnych, spotkaniach towarzyskich i biznesowych. Co istotne, również wiedza Polaków o tym trunku jest coraz większa, więc zwraca się uwagę na dobór jego odpowiedniego rodzaju do potraw. Dziś zajmiemy się tematem dopasowania wina do poszczególnych dań serwowanych podczas obiadu.
Przed posiłkiem warto zaserwować gościom półwytrawne wino musujące, takie jak np. jedno z dostępnych w ofercie: https://profilwino.pl/pl/c/Polwytrawne/67. Będzie ono doskonałe jako aperitif. W tej roli sprawdzi się także prosecco. Serwowane schłodzone, w temperaturze 6-8°C orzeźwi, pobudzi apetyt i przygotuje gości do konsumpcji obiadowych dań. To świetny wybór na spotkania towarzyskie, gdyż wiele osób ceni jego kwiatowo-owocowe nuty. Jest to wino łagodne, idealne na rozpoczęcie posiłku.
Obiad to zazwyczaj posiłek złożony z kilku dań. Do zup i lekkich przystawek odpowiednie są półwytrawne wina białe. Ważne, by serwować je schłodzone, ale w wyższej temperaturze niż prosecco czy szampany, czyli ok. 10-12°C. Będą one doskonale komponowały się z wszelkimi potrawami, w których główną rolę gra drób, ryby czy owoce morza. Ten typ wina warto wybrać także, serwując dania kuchni azjatyckiej, np. tajskiej.
Zwieńczeniem obiadu zazwyczaj jest deser, którego smak i wyjątkowość również może podkreślić odpowiednio dobrany trunek. W tej roli sprawdzi się m.in. szampan o nutach egzotycznych owoców i miodowym wykończeniu. Bąbelki delikatnie muskające podniebienia gości to idealne zakończenie wspólnego posiłku.