Choć do wiosny pozostało jeszcze trochę czasu, a nasze grille są dobrze zabezpieczone na kolejny sezon, to z utęsknieniem wyczekujemy już beztroskich chwil spędzonych podczas biesiad na świeżym powietrzu. Aby dobrze przygotować się na przywitanie ciepłych dni, możemy już zaplanować przyjęcie, które uświetnią dania przygotowane nad paleniskiem. Zazwyczaj skupiamy się głównie na kiełbaskach oraz karkówce, dlatego chcąc zaskoczyć tym razem naszych gości, przyrządźmy coś nadzwyczajnego. Wcale nie muszą to być skomplikowane dania. Metoda pieczenia na ogniu oraz niepowtarzalny dymny aromat żarzącego się węgla sprawią, że nawet proste pomysły nabiorą niesamowitego wyrazu.
Na grillu możemy przygotować niemalże wszystko. Poza klasycznym, marynowanym mięsem, doskonale na ruszcie upieką się ryby, jak również owoce morza. Niebanalną propozycją dla naszych współbiesiadników będzie także papryka nadziewana fetą, pieczarki wypełnione gorgonzolą lub karmelizowany ananas. Przyda nam się też kociołek, w którym przygotujemy pyszne gulasze i duszone mięsiwa. Wystarczy, że do jednego naczynia ustawionego nad ogniem wrzucimy trochę warzyw, pokrojony w kostkę karczek, liść laurowy, sól pieprz, wszystko zalejemy szklanka piwa i pozostawimy na godzinę. Gotowe danie oczaruje wszystkich. Pod adresem https://www.es-er.pl/sprawdzone_przepisy_na_dania_z_grilla_i_kociolka,222091,4.html znajdziemy więcej, równie ciekawych pomysłów na potrawy z kociołka.