Branża produktów spożywczych stawia przed producentami oraz współpracującymi z nimi podmiotami, zajmującymi się transportem, liczne wymagania techniczne. Zapewnienie odpowiedniej jakości towaru ma kluczowe znaczenie nie tylko dla opłacalności produkcji i handlu w tej branży, lecz również wpływa na bezpieczeństwo konsumentów. W wielu wypadkach konieczne jest więc zastosowanie specjalistycznych rozwiązań.
Przykładowo do przewożenia mięsa i przetworów mięsnych można używać, wg obecnie obowiązujących przepisów, jedynie kilku typów pojemników. Ze względów ekonomicznych stosowane są w tym przypadku rozwiązania wielokrotnego użytku. Aby zapewnić odpowiedni poziom higieny używane są więc jednorazowe worki do pojemników, których zadaniem jest izolowanie powierzchni od przewożonego towaru. Wykonywane są one z wysokiej klasy materiałów syntetycznych i zapewniają z jednej strony odpowiedni poziom higieny podczas przewożenia i przenoszenia produktów mięsnych, z drugiej natomiast – ekonomikę, dzięki jednoczesnemu zastosowaniu specjalistycznych pojemników wielokrotnego użytku. Dzięki tym cechom rozwiązania takie są już praktycznie standardem.