W celu uczczenia ważnych wydarzeń w naszym życiu, takich jak ślub, urodziny czy komunia święta, zazwyczaj wydajemy przyjęcie, w trakcie którego raczymy się wykwintnymi daniami. Wspólny, uroczysty posiłek jest okazją do spotkania się z najbliższymi oraz doskonałym sposobem na oddanie szacunku przybyłym gościom. Aby jeszcze bardziej podkreślić doniosłość takiej chwili, warto zadbać o właściwy serwis i wszystkie potrawy oraz napoje podać na eleganckiej zastawie stołowej.
Serwis obiadowy to, najogólniej mówiąc, komplet naczyń wykonanych identycznie (wszystkie elementy zestawu w jednolitej formie), a także z tego samego materiału. Jego skład zależy w dużej mierze od kręgu kulturowego i tradycji danych ziem. Przyjęło się jednak, że tradycyjny zestaw obejmuje przede wszystkim wiele różnych odmian talerzy (głębokie na zupę, duże i płytkie do potraw głównych, małe i płytkie do podawania przystawek lub sałatek oraz najmniejsze i całkiem płaskie do wszelkich deserów i słodkości), wazy na zupę, półmiski na wędliny lub sery, salaterki, sosjerki na sosy, kompotierki na własne soki ze spiżarni, a także karafki na napoje alkoholowe.
Immanentnymi jego elementami są również łyżki, noże oraz widelce. Doskonałym przykładem ekskluzywnego zestawu tego typu jest serwis obiadowy villeroy&boch, słynący z kunsztownych, oryginalnych zdobień. Dodatkowo jest on wzbogacony o osobny serwis do picia herbaty i kawy, składający się z kieliszków o różnych pojemnościach, szklanek, filiżanek, podstawek, dzbanków, niewielkich talerzyków oraz łyżeczek. Dla osób lubiących celebrować momenty picia kawy zaleca się również zakup dedykowanego tej czynności specjalnego zestawu villeroy&boch caffe club.