Jednym z podstawowych elementów wyposażenia wszystkich lokali gastronomicznych są szafy przelotowe gastronomiczne. Osoby spoza branży mogą mieć problem ze zrozumieniem, do czego może przydać się szafa posiadająca drzwiczki zarówno z przodu jak i z tyłu. Okazuje się jednak, że taka budowa ma swoje istotne zastosowanie.
Podstawową zaletą szaf przelotowych jest to, że umożliwiają one łatwe dostarczanie czystych naczyń do kuchni. Osoby pracujące w zmywalni, wyciągają wyparzone naczynia ze zmywarki i układają je na półkach szafy. Dzięki przelotowi, są one od razu dostępne dla kucharzy, którzy przygotowują posiłki. Zastosowanie szaf przelotowych pozwala także uniknąć krzyżowania się dróg naczyń czystych i brudnych. Dzięki temu możliwe jest spełnienie wymagań sanitarnych stawianych przez Sanepid. Tego typu produkty wykonywane są ze stali nierdzewnej, która jest higieniczna i łatwa w utrzymaniu czystości. Dodatkowo posiadają standaryzowane wymiary, dlatego też zazwyczaj jedna szafa będzie pasowała do różnych lokali. Istotną zaletą szaf przelotowych jest ich funkcjonalność. Dzięki możliwości zastosowania systemu drzwi przesuwnych, mogą być one z powodzeniem wykorzystywane nawet w niewielkich i ciasnych pomieszczeniach. W tym wypadku wybór uzależniony jest od preferencji klienta. W większości modeli dostępnych na rynku dwie skrajne półki są przestawne, można więc w prosty sposób konfigurować ich układ. Niektóre szafy przelotowe posiadają podgrzewane półki, przez co wyjęte ze zmywarki naczynia cały czas utrzymują ciepło. Jest to ważne, ponieważ dania podane na ciepłym talerzu nie stygną tak szybko, jak te nałożone na zimną ceramikę. Zastosowanie regałów ze stali nierdzewnej sprawia, że szafy przelotowe są produktami trwałymi. Bardzo często w sprzedaży znaleźć można używane modele, które będą posiadały wysoką jakość, a jednocześnie niską cenę.