W każdej lodówce nie może zabraknąć świeżych i lokalnych produktów, które oddziałują dobrze na nasz organizm. Chodzi tutaj o nabiał, który odgrywa sporą rolę w piramidzie zdrowego żywienia. Na jakie produkty postawić? Które wyroby są smaczne i zdrowe? Czym odznacza się nabiał?
Warto podkreślić, że nabiał jest drugim najpopularniejszym źródłem wapnia i białka. Obecność tego wyrobu w diecie każdej osoby jest bardzo ważna, bez względu na płeć i wiek. Pełnowartościowe białko ma za zadanie wspomagać rozwój organizmu i jego wzrost. Znajdziemy tutaj aminokwasy, które regenerują uszkodzone komórki i mają znaczenie w procesie gojenia ran. Istotne jest też to, że nabiał jest źródłem wapnia, jaki przyczynia się do wzmocnienia kości i ich wzrostu.
Eksperci jasno wskazują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dla człowieka. W tym wypadku warto postawić na produkty mleczne, jakimi są:
– maślanki,
– kefiry,
– jogurty,
– mleko,
– sery i twarogi itp.
Nabiał posiada białko naturalnego pochodzenia i tłuszcze, które dodają energii każdemu organizmowi. Co ciekawe, mleczne wyroby zmniejszają chęć sięgnięcia po słodycze, które stanowią jedynie puste kalorie. Smaczne produkty z nabiałem można wykorzystać także podczas przygotowywania kolacji lub obiadu. Niepowtarzalny smak lokalnych wyrobów sprawi, że zechcemy więcej. Z powodzeniem przygotujemy aromatyczne zupy, smaczne sosy, zdrowe desery, czy pożywne jogurty. Reasumując, w naszej lodówce nie może zabraknąć nabiału, który ma wiele witamin i cennych minerałów.