Moda na dietę wegetariańska i wegańską trwa w najlepsze. Wciąż pojawiają się nowe badania naukowe, które udowadniają, że jest ona odpowiednia dla człowieka – o ile jest oczywiście dobrze zbilansowana. Ludzie decydują się na przejście na wegetarianizm z różnych powodów – zarówno tych zdrowotnych, jak i związanych z etycznością i niechęcią do krzywdzenia zwierząt. Jednak zmieniając swoją dietę, nie wystarczy tylko odrzucić z niej mięso i pozostać na ziemniakach oraz surówce.
Zamiast tego należy włączyć do swojego jadłospisu wiele produktów, które nie są zbyt popularne na diecie tradycyjnej. Można samodzielnie zadbać o ich podaż, ale można również zamówić np. jadłospis na 14 dni, który komponuje dietetyk. Dla chętnych możliwa jest również dieta redukcyjna wegetariańska. Każda odmiana jednak musi być bogata w kilka podstawowych składników.
Soja, ciecierzyca, fasola różnego rodzaju, groch – to głównie rośliny strączkowe, które powinny koniecznie znaleźć się w jadłospisie każdego wegetarianina. Stanowią one doskonałe źródło białka i dostarczają szeregu witamin. Dania z ich wykorzystaniem są niezwykle sycące.
Mowa tutaj o szpinaku, jarmużu, rukoli, roszponce oraz szeregu innych liściach. Jeżeli jesteś wegetarianinem, postaraj się, by liście znalazły się chociaż w jednym Twoim posiłku dziennie. Dostarczają one m.in. żelaza, wapnia oraz witamin.
Będąc na diecie wegetariańskiej, należy sięgać po produkty pełnoziarniste, ponieważ posiadają one sporo błonnika i na długo zapewniają poczucie sytości. Warto regularnie sięgać po chleby, makarony, kasze i płatki owsiane.