Przemysł spożywczy należy do bardzo zaawansowanych technicznie. Bezpośredni kontakt urządzeń z jedzeniem oraz ich dobór do konkretnego zastosowania sprawia, że w tym biznesie nie ma miejsca na pomyłki i rozwiązania prowizoryczne. Wszelkie wykorzystywane w produkcji żywności narzędzia muszą spełniać mnóstwo rygorystycznych wymagań, jak i zapewniać stuprocentową higienę – niezależnie od rodzaju wykonywanej pracy. Jednym z najczęściej stosowanych urządzeń jest z pewnością pompa spożywcza, która występuje w wielu wariantach, różniących się budową, formą oraz gęstością czy ilością pompowanej cieczy. Wybór danego modelu jest zazwyczaj dość trudny i warto go przemyśleć, konsultując się z profesjonalistami z tej branży.
Warto zacząć od konstrukcji. Pompa spożywcza zawsze wykonana jest z materiałów bezpiecznych dla zdrowia. W większości przypadków jest to stal kwasoodporna, która nie jest podatna na uszkodzenia, wynikające z zalegającej żywności. Prawo nakłada na te urządzenia wymóg stuprocentowej higieniczności, dlatego większość z nich można łatwo wyczyścić. Tu rozróżniamy dwa podtypy. Pierwszym jest urządzenie do demontażu, które czyści się ręcznie w odpowiednim detergencie, drugim zaś model podłączany do instalacji CIP (Cleaning In Place). W tym rodzaju pompa spożywcza jest czyszczona przez dodatkową instalację, dzięki czemu czyszczące są przeprowadzane na miejscu jej pracy. Wiele z nich można także czyścić gorącą parą, usuwając tym samym wszelkie najtrudniejsze zabrudzenia.
Podstawowe parametry pompy spożywczej to jej wydajność, w tym wysokość podnoszenia, prędkość obrotowa, pobór mocy i wiele innych. Wszystkie są bardzo istotne i należy je idealnie dopasować do rodzaju wykonywanej pracy. Urządzenie pompujące ciecz o dużej lepkości i wysokiej temperaturze, np. tłuszcze, jest wykonane zupełnie inaczej niż narzędzie, które ma pompować ciecz o niskiej gęstości w niskiej temperaturze. Podobnie jest z wielkością ewentualnych cząstek stałych w cieczy. Zawsze jest podana ich maksymalna średnica. Równie istotne są przyłącza. W większości nowoczesnych modeli stosuje się przyłącze cieczy w postaci TRI-CLAMP o różnej średnicy, a zwykły gwint wewnętrzny w przyłączu powietrza. Co ważne, pompy spożywcze są w większości modeli wolne od pulsacji i charakteryzują się płynnym i stałym przepływem cieczy, niezależnie od poziomu jej lepkości.
Wydajność liczy się w litrach na minutę i im jest większa, tym pompa jest w stanie przepompować większą ilość cieczy w danym przedziale czasowym. Małe urządzenia mają wydajność około 20 l/min, a większe – nawet 700 l/min. Osiągi czasami są opisywane także przez przepływ oraz ciśnienie.
Pompy spożywcze są przewidziane do wielogodzinnej pracy bez przerwy, przez co wyposaża się je w najtrwalsze na rynku motoreduktory, które bez problemu zniosą trudy ciągłej pracy. Urządzenia są wydajne i stosunkowo bezawaryjne, a każdy podzespół przechodzi wiele rygorystycznych testów, mających za zadanie uwidocznić ewentualne błędy konstrukcyjne. Jest to szczególnie istotne, gdyż pompy spożywcze są fundamentalnym elementem linii produkcyjnej i to od nich w głównej mierze zależy płynność pracy całej fabryki, która w trakcie postoju generuje ogromne straty finansowe, a często także wizerunkowe. Osoby mające bezpośredni kontakt z produkcją pomp doskonale zdają sobie z tego sprawę, dlatego wszystkie charakteryzują się wzorową więc trwałością i precyzją wykonania najmniejszych elementów.
Pompy wrzecionowe to integralna część linii produkcyjnej, gdyż charakteryzują się właściwościami przyspieszającymi pracę, bez negatywnego wpływu na higienę czy wydajność. Umożliwiają szybki przepływ cieczy między różnymi etapami produkcji, zachowując wszelkie jej właściwości, nawet tej charakteryzującej się wysoką temperaturą lub lepkością. Pompy mogą rozpraszać delikatne oraz grube płyny. Co więcej, większość z nich dzięki zastosowaniu mocnych materiałów jest w stanie pompować ciecze żrące lub takie z dużą ilością cząstek stałych o różnej wielkości (nawet do 40 mm).
Pompy spożywcze charakteryzują się minimalną stratą materiału, dlatego są także polecane ze względu na ekonomiczność ich użytkowania. Zużywają go jedynie w zadanej ilości, dzięki czemu przyczyniają się do zdecydowanej poprawy stanu finansowego przedsiębiorstwa. Wstępne inwestycje z pewnością okażą się mniej dotkliwe niż ciągłe straty wynikające ze straty cennego materiału.
Dużą zaletą pomp jest również ich uniwersalność. Są doskonałe między innymi do linii produkcyjnych w zakładach mleczarskich, w sektorze owoców lub w żywności rolniczej. Ponadto ułatwiają produkcję wszelkich innych artykułów spożywczych, takich jak ciasta, gotowe obiady, wyroby cukiernicze czy mięsne. Można ich używać do dawkowania sosów czy innych płynów, jak i tych bardzo żrących z zakresu przemysłu kosmetycznego czy chemicznego.
Właśnie dlatego pompy spożywcze są inwestycją, którą zdecydowanie warto zastosować we własnym przedsiębiorstwie. Praca tych urządzeń jest w praktyce zupełnie bezawaryjna i niewymagająca. Przyspiesza pracę i poprawia jej jakość oraz powtarzalność, dzięki czemu można zwiększyć ilość produkowanych artykułów i tym samym wzmocnić swoją pozycję rynkową.