Większość ludzi uwielbia słodkości. Czekolada, ciasteczka, słodkie napoje, słodzona kawa czy herbata, to nieodłączny element diety. Cukier jednak znajduje się nie tylko w produktach typowo cukierniczych, ale także można go znaleźć w jogurtach, gotowych sosach, słonych przekąskach. Nadmiar tego składnika w diecie wpływa negatywnie na zdrowie i może prowadzić do wielu chorób.
Cukier biały produkowany jest z buraków cukrowych, może on kryć się również pod innymi nazwami takimi jak fruktoza, glukoza. Wyróżniamy także brązowy, który jest wytwarzany z trzciny cukrowej. Na rynku można spotkać się z zamiennikami, które posiadają mniej kalorii, mają niższy indeks glikemiczny i są zdrowsze niż cukier biały. Cukier brzozowy jest jednym ze zdrowszych zamienników. W większości sklepów można dostać od ręki ksylitol cena może okazać się korzystniejsza w sklepach internetowych. Kolejnym zamiennikiem jest erytrol, który powinien sprawdzić się dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ posiada zerowy indeks glikemiczny.
Zamienniki białego cukru z powodzeniem można stosować w kuchni. Wypieki z ksylitolem lub erytrolem, mają słodki smak i mniejszą kaloryczność. Możesz także słodzić nimi kawę lub herbatę.