O jakości artykułów spożywczych mówimy nie tylko w kontekście ich składu czy też źródła pochodzenia. Równie duże znaczenie ma ich świeżość, na którą wpływają odpowiednie warunki przechowywania. Co powinno znaleźć się na wyposażeniu sklepu, by oferowane w nim produkty jak najdłużej zachowywały swoje właściwości?
Podstawowe wyposażenie sklepów spożywczych stanowią chłodziarki i zamrażarki. Nie tylko zapewniają one odpowiednią temperaturę przechowywania, ale, jeżeli zaprojektowane są w formie witryn czy regałów, pozwalają w ciekawy sposób wyeksponować oferowane produkty. Żaden sklep spożywczy nie może też obejść się bez urządzeń do pakowania próżniowego – zapakowane w ten sposób produkty znacznie dłużej nadają się do spożycia, zachowując przy tym swoje właściwości smakowe i odżywcze. Warto pamiętać, że świeżość oferowanych produktów jest jednym z decydujących czynników przy wyborze sklepu spożywczego przez konsumentów.