Weganizm wydaje się dietą niezwykle restrykcyjną, lista wykluczonych produktów jest bowiem stosunkowo długa. Są to jednak tylko pozory. Osoby, które na co dzień stosują ten styl żywienia, z łatwością przygotowują pełnowartościowe i różnorodne potrawy. Z jakich składników korzystają?
Głównym założeniem weganizmu jest całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów odzwierzęcych. Zaliczamy do nich nie tylko mięso wszystkich zwierząt, w tym ryb, lecz także jaja oraz produkty mleczne. Co więcej, weganie nie używają również miodu, produkowanego przez pszczoły. Nie oznacza to jednak, że dania przez nich spożywane są monotonne czy niesmaczne. Wręcz przeciwnie, zachwycają bogactwem kolorów i zapachów. Na wyróżnienie zasługuje tu przede wszystkim orientalna dieta wegańska. Chociaż wydaje się, że kuchnie dalekiego wschodu, jak chińska czy japońska, opierają się na mięsie oraz rybach, ich sztandarowe dania można przygotować, używając składników roślinnych. To właśnie w tej części świata tak chętnie wykorzystywane jest przecież tofu oraz inne produkty sojowe. W połączeniu z ryżem, warzywami oraz orientalnymi przyprawami są one prawdziwą ucztą dla kubków smakowych.
Stosując zasady diety wegańskiej, bez problemu przygotujemy również tradycyjne dania kuchni polskiej. Soczewica będzie idealną bazą do farszu na pierogi. Mięso w bigosie możemy natomiast zastąpić grzybami. Chętnie wykorzystywanie w naszych rodzimych potrawach masło wystarczy zamienić tłuszczem roślinnym.