Wiele osób uważa, że tłuszcze nie powinny wchodzić w skład diety, gdyż przyczyniają się do nadwagi i powodują wiele chorób. Wrzucanie do jednego worka wszystkich tłuszczów jest nie tylko mylne, ale wręcz niesprawiedliwe. Na rynku jest sporo tego typu produktów, które nie tylko nie mają złego wpływu na naszą kondycję, lecz przyczyniają się do lepszego samopoczucia
Aby nasz organizm dobrze funkcjonował, należy dostarczać mu odpowiednich składników odżywczych. Chodzi tu o białka, węglowodany i tłuszcze. Białka budują tkanki. Natomiast tłuszcze i węglowodany dostarczają energii. Same tłuszcze odgrywają jeszcze inną ważną rolę. Stanowią ochronę przed zimnem oraz umożliwiają transport wielu witamin. Są też potrzebne do produkcji hormonów i enzymów. Jest to też czynnik sprawczy przemian metabolicznych. Dodatkowo wspierają pracę mózgu i układ odpornościowy. Jakie tłuszcze stanowią dla nas szczególną wartość? Przede wszystkim oliwa z oliwek np. ta dostępna na stronie https://oliwaimiod.com/kategoria/oliwa extra virgin oraz olej rzepakowy i wyciąg z orzecha. Bardzo istotne znaczenie mają też tłuste ryby morskie – śledź, makrela i łosoś. Należy jednak pamiętać, by spożywać ich umiarkowane ilości, gdyż nawet dobry tłuszcz spożywany w nadmiarze, może szkodzić naszemu organizmowi.