Jaką herbatę warto pić codziennie?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Herbata jest świetnym źródłem cennych flawonoidów, związków mineralnych oraz innych substancji, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Herbaty różnią się od siebie przede wszystkim rodzajem obróbki, co wpływa także na to, że niektóre z nich wykazują silniejszy, a niektóre zdecydowanie słabszy wpływ na nasze samopoczucie. W swojej szafie warto więc mieć kilka jej rodzajów, aby w razie potrzeby sięgnąć po konkretną herbatę.

Właściwości poszczególnych rodzajów herbat

Najpopularniejsza, czyli herbata czarna pozyskiwana jest z liści lub pączków krzewu. Są one poddawane mechanicznemu więdnięciu oraz podsuszeniu, a następnie zgniatanie i skręcanie. Ostatni etapem jest fermentacja oraz dokładne ich suszenie. Bardzo korzystnie wpływa ona na układ nerwowy, poprawia nastrój, a także pomaga się skoncentrować. Można ją pić bez obaw codziennie, ale należy pamiętać, aby nie przekraczać dawki wynoszącej cztery filiżanki na dzień. Innym rodzajem, po który równie chętnie sięgamy jest herbata zielona. Przyspiesza ona przemianę materii, dlatego warto pić ją podczas odchudzania. Jej regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienie chorób związanych z układem krążenia, a także udaru. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia pamięć. Uważa się, że może ona w pewnym stopniu uchronić przed demencją związaną z wiekiem. Innym rodzajem herbaty zielonej jest matcha, którą znaleźć można na stronie https://eherbata.pl/herbaty-30/matcha-572/. Zawiera ona substancje odżywcze, które świetnie wpływają m.in. na wzmocnienie odporności organizmu. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Pielęgnacja twarzy przed i po makijażu permanentnym
Pielęgnacja twarzy przed i po makijażu permanentnym
Makijaż permanentny cieszy się coraz większą popularnością. Nie wolno jednak zapominać o tym, że jego atrakcyjność nie zależy wyłącznie od […]
Jakie certyfikaty są wymagane do wykonywania badań nieniszczących?
Jakie certyfikaty są wymagane do wykonywania badań nieniszczących?
Obecnie w szeroko rozumianym przemyśle powszechnie wykonuje się tzw. badania nieniszczące NDT. W tej kategorii mieszczą się różne metody powierzchniowe […]
Jak powstają swojskie wędliny?
Jak powstają swojskie wędliny?
Peklowanie to proces, który wykorzystuje sól, azotyny, cukier i czas, aby rozbić strukturę białek w mięsie. Dzięki temu zatrzymują one […]