Herbata z dodatkami

W jesienne i zimowe wieczory, gdy za oknem wieje wiatr i pada deszcz lub śnieg najlepszy plan to ułożenie się pod ciepłym kocem z ciekawą książką lub filmem i gorącą herbatą z różnymi rozgrzewającymi dodatkami. Mają one wiele funkcji: smakową, prozdrowotną, a także z uwagi na roztaczane przezeń zapachy – aromaterapeutyczną.

Do takiej herbatki możemy sobie przetwory z czarnego bzu, dzikiej róży, kaliny, malin albo jeżyn. Świetnie w tym celu sprawdzą się również konfitury z różnego rodzaju jagód: borówek, brusznicy górskiej, a także porzeczek zarówno czerwonych jak i czarnych. Syropy do herbaty robimy również z ziołami np. pokrzywą, mniszkiem lekarskim, jak również ze świeżymi pędami sosny albo kwiatem czarnego bzu.

Konfitury do herbaty możemy zrobić samodzielnie, jeśli uda nam się zdobyć w sezonie świeże owoce, ale dostępne są również gotowe przetwory. Więc jeśli nie mamy czasu lub warunków na stworzenie własnych przetworów, warto zaopatrzyć się w gotowe, żeby nie ominęła nas przyjemność smakowania pysznej herbaty z syropami, konfiturami i innymi przetworami z owoców pełnych witamin i płynącego z natury zdrowia. Dobrym dodatkiem, jeszcze bardziej rozgrzewającym jest odrobina długo dojrzewającej nalewki z owoców np. czarnego bzu, pigwy czy malin. Ale to już wersja dla dorosłych.

Herbata z syropem z bzu, malin lub dzikiej róży jest świetnym sposobem na zachowanie zdrowia w sezonie na przeziębienia, z uwagi na właściwości ochronne tych roślin. Ale takie herbatki dobrze sprawdzą się również w czasie choroby, pomogą szybciej dojść do zdrowia i uprzyjemnią ten czas swoim smakiem i zapachem.

Autor postu: Multi Wiedza

Multi-Wiedza to portal, który skupia w jednym miejscu najciekawsze i najważniejsze dla Ciebie informacje związane z życiem i codziennymi sprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − 12 =